Všetko o mede
História
Med je už celé tisícročia vyhľadávanou zložkou potravy človeka známou svojimi liečivými účinkami. Má mnoho prívlastkov a pomenovaní... tekuté zlato, elixír života, alebo hojivý zázrak. Táto sladká, chutná ale i lepkavá hmota je najstaršie sladidlo, ktoré nám príroda dáva. Bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov.
Už egyptské rukopisy z roku 2000 pred Kristom spomínajú med ako vynikajúci prostriedok na hojenie rán a vredov. Jeho antibakteriálne účinky a liečebné schopnosti uznávali aj antickí Gréci, a po nich Rimania.
Nakoniec, aj naši predkovia sa posilňovali medovinou a využívali med ako domácu medicínu. A už vtedy vedeli, že med má pozitívne účinky aj na zažívací trakt človeka.
Zaujímavosti o mede
Jedno staré indické príslovie hovorí: „Ak sa chceš dožiť vysokého veku, jedz med a pi mlieko“. Nejeden panovník, i veľký Napoleon, si zvolil do svojho erbu včely.
Zmienku o mede nájdete aj v Biblii, Mojžiš vedie Izraelitov do zasľúbenej zeme oplývajúcej medom a mliekom. Gréci dávali med do hrobov zosnulých ako symbol večného života.
Albert Einstein povedal: „Päť rokov po smrti poslednej včely zahynie aj naša planéta“.
Výroba
Základným materiálom pre získanie medu je najmä nektár z kvetov a medovica. Tieto sladké šťavy včielky zbierajú, obohatia ich látkami z vlastného tela, pozmenia a zhustia ich vo svojom tráviacom ústrojenstve a ďalej ich uskladnia v plástoch, kde med zaviečkujú a nechajú dozrieť.
Zloženie medu
Špecifické zloženie medu závisí najviac od kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Výhodou medu je jeho nízky glykemický index.
Typické zloženie medu je nasledovné:
- fruktóza, ovocný cukor: 35 – 40 %
- glukóza, hroznový cukor: 30 – 35 %
- voda: 10 – 15 %
- minerálne látky a stopové prvky: draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo
- vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P
- organické kyseliny: glukónová, citrónová, jablčná..
- ďalej: aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky, peľ...
Potrebné minerály
V mede sa nachádza aj veľké množstvo minerálov. Okrem selénu sú v ňom prakticky všetky stopové prvky nachádzajúce sa bežne v prírode. Medzi najdôležitejšie patrí draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo. Ak ho budete jesť, nemusíte kupovať drahé výživové doplnky.
Prospešné účinky medu
- vďaka svojmu unikátnemu prírodnému zloženiu radíme med medzi superpotraviny
- pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
- posilňuje imunitný systém
- pomáha liečiť vírusové ochorenie
- používa sa pri prechladnutiach, ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, zápaloch ústnej dutiny, pri aftoch
- vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva
- pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva
- podporuje trávenie
- zbavuje telo jedov
- má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a zlepšuje kvalitu spánku, aplikujte pred spaním
- na zmiernenie migrény
- pomáha pri problémoch so srdcom
- pri vonkajšom použití veľmi dobré schopnosti: lieči popáleniny a rany, pôsobí dezinfekčne a urýchľuje hojenie
- čistí pleť, napríklad pri akné
- súčasťou okrasných kúr na pleť a vlasy
- medová masáž je silne detoxikačná a revitalizačná
- zjemňuje popukané pery
- je zdrojom rýchlej energie, lyžička ráno vám dodá silu
NA ČO NETREBA ZABÚDAŤ
- Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu.
- Med vrátime do tekutého stavu zahriatím v teplej vode maximálne do 42 ℃.
- Ak chcete aby zostali v mede zachované všetky jeho liečivé vlastnosti nezohrievajte ho, ani nedávajte do čaju, ktorého teplota je vyššia ako 42℃ !!!